Monodozele si capsulele de cafea nu inseamna acelasi lucru. Afla acum care sunt diferentele!

Inainte de a face orice achizitie, trebuie sa cunosti precis care sunt nevoile tale, daca vrei sa cumperi exact produsul sau serviciul de care ai nevoie si sa fii 100% multumit. Pe Coffee Place, suntem atenti la nevoile tale si iti oferim o gama diversificata de solutii in materie de cafea, iar daca detii un espressor pe capsule sau monodoze si nu stii exact ce sa alegi, iti punem la dispozitie acest ghid.

Asemanarile dintre cele doua se rezuma la faptul ca ambele contin, in general, 100% cafea macinata si ca sunt doze unice, adica au in compozitie cantitatea de cafea necesara pentru o singura portie. Avantajul este, pe langa simplificarea prepararii unui espresso, ca gramajul de cafea continut de capsule si de monodoze este optim, in functie de ficare tip de cafea in parte.

Adesea, monodozele sunt considerate o subcategorie a capsulelor. In orice caz, termenii capsula si monodoza nu desemneaza acelasi produs. Daca ai nevoie de capsule de cafea si ai cumparat monodoze, ai cheltuit banii degeaba, pentru ca nu se pot substitui unele cu celelalte. Si pentru ca aceasta confuzie este una dintre cele mai raspandite, iti explicam indata deosebirile dintre monodoze si capsule.

 

  1. Monodozele de cafea

Le poti intalni cu mai multe denumiri: poduri, paduri, pastile de cafea; unii folosesc termenii din engleza pods sau pads, in timp ce altii prefera numele din italiana de cialde. Cu atatea cuvinte care se refera la acelasi obiect, nu e de mirare ca se nasc multe confuzii! Cele mai frecvent folosite sunt insa cel de monodoze (care este mai tehnic) si cel de cialde (care este mai specific).

Cialde Lavazza

Monodozele contin cafea macinata, ambalata intr-un invelis din hartie speciala, precum cea de la pliculetele de ceai. Cum se prepara un espresso din cialde? Prin metoda infuzarii, asemenea ceaiului. Apa fierbinte trece prin monodoza de cafea, fara a perfora ambalajul din hartie. Avantajul este ca monodozele pot fi folosite in aproape orice espressor clasic de cafea, prin plasarea lor intr-un adaptor de monodoze care se introduce in aparatul de cafea (majoritatea espressoarelor de pe piata sunt dotate deja cu un astfel de accesoriu, din fabrica).

Exista doua dimensiuni de monodoze, in functie de sistemul cu care sunt compatibile:

  • Monodoze cu diametrul de 44 mm, pentru sistemul din Italia cunoscut sub numele de ESE (de la Easy Serving Espresso). Cialdele Lavazza, Illy si Baristo au aceasta dimensiune care, de altfel, este si cea mai raspandita in Romania.
  • Monodoze cu diametrul de 62 mm, compatibile cu sistemele germane, care se potrivesc la aparate precum Philips Senseo (Tchibo produce astfel de poduri).

Cantitatea neta standard de cafea a unei monodoze este de 7 grame.

Ar mai fi de spus ca inventatorul monodozelor este producatorul italian de cafea Illy, care, in anii 1970, a dorit sa creeze o metoda simpla de preparare a espresso-ului, o solutie universala pentru toate espressoarele de cafea.

 

  1. Capsulele de cafea

Sunt doze de cafea macinata, amplasata intr-un recipient din plastic si sigilat cu o foita de aluminiu care, in timpul prepararii, este perforata de espressor. Diferenta majora fata de monodoze este aceea ca o capsula poate fi folosita doar in tipul de espressor pentru care a fost conceputa.

Capsule de cafea

Mai exact, marii producatori de cafea s-au adaptat la tendintele actuale ale societatii mereu grabite, care nu mai are timpul si rabdarea sa prepare un espresso traditional ce presupune parcurgerea mai mulor pasi pana la bautura din ceasca. Producatorii au profitat de aceasta oportunitate si au creat propriile espressoare compatibile cu capsule de dimensiuni stabilite de fiecare in parte. Interesant este ca si mecanismul este de multe ori diferit, astfel ca doua capsule care au aceeasi dimensiune este posibil sa nu functioneze in acelasi aparat de cafea.

Cele mai cunoscute sisteme de espressoare pe capsule sunt:

  • Lavazza Blue – afla aici mai multe despre acest tip de capsule Lavazza
  • Lavazza Espresso Point
  • Lavazza A Modo Mio
  • Tchibo Cafissimo
  • Illy Iperespresso
  • Nescafe Dolce Gusto
  • Nespresso
  • Tassimo

Gramajul de cafea difera la fiecare capsula in parte, in functie de sistemul cu care este compatibil, dar si de tipul de cafea continut (de exemplu, la Lavazza Blue avem 9 grame de cafea intr-o capsula din sortimentul Caffe Crema Dolce si 8 grame in sortimentul Espresso Intenso).

Pe scurt, asta ar trebui sa stii:

  • Atat monodozele, cat si cialdele, contin o cantitate de cafea necesara pentru o singura portie de espresso si au avantajul unei preparari rapide.
  • Monodozele se mai numesc si cialde, poduri (pods), paduri (pads), pastile de cafea.
  • Monodozele sunt compatibile cu aproape orice espressor clasic, iar caspulele se potrivesc doar la un anumit tip de aparat.
  • Monodozele au, de obicei, diametrul standard de 44 mm, in timp ce capsulele au diferite forme si dimensiuni, in functie de cum alege sa le personalizeze fiecare producator de cafea.
  • In general, pretul pentru o monodoza este mai mic decat cel pentru o capsula.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine cum functioneaza aparatele pe capsule sau monodoze. Noua ne place sa ne bucuram de avantajele tehnicii moderne, asa ca savuram cu placere un espresso bun, preparat rapid din monodoze sau capsule, prin simpla apasare a unui buton. Tu ce tip de sistem preferi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *