Raiul cafelei sau cum a ajuns Brazilia cel mai mare producator de cafea

In prezent, cafeaua este consumata in aproape toate tarile de pe glob, chiar daca obiceiurile si preferintele difera de la o cultura la alta. Spre exemplu, americanii iubesc varietatile de cafea cu lapte, in timp ce italienii prefera categoric un espresso. Arbustii de cafea nu se pot dezvolta insa orice conditii, iar unele specii sunt chiar foarte sensibile la mediul exterior. Si, cum era de asteptat, cu cat soiul de cafea este mai dificil de cultivat, cu atat este mai bun la gust, dar si mai scump.

Desi bautura consumata in zilele noastre de milioane de oameni de pe intreaga planeta se pare ca este originara din Africa, mai precis din Ethiopia, o tara din America de Sud conduce detasat topul tarilor producatoare de cafea. Este vorba despre Brazilia, tara care reuseste sa furnizeze aproape o treime din productia mondiala de cafea verde boabe.

Plantatie de cafea din Brazilia

Premisele unei cafele de calitate

In ceea ce priveste economia, Brazilia este cea mai puternica tara din America de Sud, iar acest lucru este datorat, in buna parte, diversitatii geografice. Clima este foarte diversificata si, cu toate acestea, este stabila in functie de zona geografica. Bogatia naturala a Braziliei este strans legata de unele conditii geografice unice in lume, precum Padurea Amazoniana, strabatuta de al doilea cel mai mare fluviu din lume si care este recunoscuta ca fiind locul cel mai bogat de pe planeta, din punctul de vedere al biodiversitatii.

Revenind la statistici, Brazilia produce anual peste 2 milioane de tone de cafea, in timp ce a doua cea mai mare tara producatoare de cafea, Vietnam, produce sub 1 milion de tone. Urmatoarele locuri in acest clasament sunt ocupate de Indonezia, Columbia, Mexic, India si Ethiopia. Interesant este ca Brazilia este nedetronata in acest top de 150 de ani.

Conditiile climatice din zona de sud-est a Braziliei sunt foarte bune pentru culivarea cafelei. Altitudinea, temperatura si umiditatea de aici nu sunt totusi mediul ideal reprezinta mediul propice pentru dezvoltarea diferitor soiuri de cafea Arabica. De altfel, 85% din cafeaua produsa in Brazilia este de tip Arabica, in timp ce Robusta este folosita in special pentru obtinerea de cafea instant. In total, peste 2.300.000 ha din suprafata tarii sunt acoperite cu plantatii de cafea.

 

Note distinctive

Cafeaua originara din Brazilia se distinge printr-o aciditate scazuta, iar corpul este unul dens. O cafea braziliana de buna calitate va avea un gust dulce-amarui si o aroma persistenta de ciocolata, iar multe sortimente au note secundare de alune sau de condimente. Aceste particularitati fac din cafea braziliana baza pentru cele mai multe amestecuri de cafea de piata, inclusiv pentru blendurile destinate prepararii de espresso.

Pentru o experienta autentica a cafelei braziliene, va recomandam sa incercati Illy Monoarabica Brazil, o cafea boabe 100% Arabica, ce surpinde specificul celei mai importante tari producatoare de cafea.

Un raspuns la “Raiul cafelei sau cum a ajuns Brazilia cel mai mare producator de cafea”

  1. Din grupul „Cafeaua Libertatii” , doresc sa faca parte Brazilia. „Un mare producator de cafea din lume”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *