Cafeaua in jurul lumii: afla cum se savureaza cafeaua in toate colturile lumii

Espresso, mocha, latte sau americano…tu cum iti incepzi ziua? Pentru ca un lucru e sigur. Nu ai cum sa iti incepi ziua fara o ceasca aburinda de cafea. Dar stiai ca in lumea exista o multime de modalitati in care o poti savura? Iata un mic tur al lumii si al consumului de cafea.

Cafeaua este o bautura polivalenta care se poate servi rece sau calda, in cocktail sau espresso, cu lapte, bomboane sau mirodenii. Cafeaua este iubita in lumea intreaga. Cu ea incepem ziua, ea ne ajuta sa digeram mancarea mai bine dupa pranz, sa ne revigoram cand avem nevoie sau pur si simplu sa ne delectam cand simtim nevoia.

Cum se prepara cafeaua in jurul lumii

Desi cafeaua este unanim apreciata, modul de preparare al ei a fost in timp inflentat de cultura diferitelor zone din lume.

Pe continentul american

Cafeaua americana sau americano, este o cafea espresso amestecata cu apa calda. La New York se bea si “red eye”, adica un fel de cafea in care espresso este amestecat cu cafea la filtru.

Cafeaua canadiana. Canadienii sunt foarte mari consumatori de cafea. Sunt pe locul trei in lume. Cafeaua consumata de ei, o cafea boabe, seamana cu cea americano. Dar au si o specialitate- cafeaua quebecheza, o cafea amestecata cu whisky, cu sirop de artar si cu frisca.

Cafeaua braziliana. Brazilienii, consuma si ei cafea boabe sau cafea capsule, « cafezinho », intreaga zi, in cescute. O adora cat mai neagra, fierbinte si foarte dulce. Si cei care adora petrecerile, chiar au o reteta contra mahmurelii- cafea si lamaie.

Cafeaua mexicana. Mexicanii au o modalitate foarte speciala de a prepara cafeaua- intr-o cratita, pun pe foc apa, cu zahar si scortisoara. Adauga cafea dupa ce au luat amestecul de pe foc si lasa totul la infuzat inainte de a filtra bautura.

Pe continentul african

Cafeaua etiopiana. Aici se alege o cafea boabe, boabele de cafea se prajesc intr-un recipient mai special din pamant si apoi zdrobite. Cafeaua obtinuta este spalata de trei ori cu apa fierbinte inainte de a fi servita.

Cafeaua marocana. Marocanii sunt mari amatori de cafea, dar acestia adauga piper in cafeaua lor ! De asemenea, mai prefera si alte mirodenii precum susanul, chimionul sau cuisoarele.

Pe continentul european

Cafeaua turceasca. In tarile orientale, cafeaua este pregatita prin decoct. Cafeaua extra-fina, uneori combinata cu cardamom, este amestecata cu apa si pusa la fiert. Si dupa ce se consuma se ghiceste si viitorul in urmele lasate de zatul de cafea.

Cafeaua italiana. Fie ca vorbim despre cafea boabe, fie ca vorbim despre capsule de cafea, un lucru e sigur- cafeaua este aici o adevarata institutie. Ristretto, o cafea foarte tare, este cea mai apreciata. Dar si cappuccino, cu o spuma de lapte foarte cremoasa sau marocchino, o cafea scurta cu spuma de lapte si pudra de cacao, care sunt bauturi la fel de apreciate.

Cafeaua franceza. Francezii prefera un espresso sau o cafea Noisette, dar incep ziua cu o cafea mare cu lapte la micul dejun, alaturi de tartine.

Cafeaua finlandeza. Imposibil sa nu fi auzit de Kaffeost, o reteta care presupune sa se amestece o cafea cu cuburi de branza traditionala finlandeza. Dupa ce cafeaua a fost bauta, branza topita de pe fundul cestii se poate degusta cu lingurita.

Cafeaua irlandeza. In puburi se bea, bineinteles, bere, dar si Irish cofee, o cafea dulce, cu whisky si crema rece de smantana.

Grecii sunt adeptii unei cafele frappé, pe care o beau de dimineata pana seara. O prepara cu o cafea solubila preincalzita, cu lapte condensat, apa rece si gheata.

Cafeaua spaniola. In Spania, Portugalia sau Columbia se consuma cafea colado, adica un espresso cu lapte. Se poate indulci cu miere sau cu scortisoara.

Cafeaua austriaca. Aici se degusta celebra cafea vieneza compusa dintr-un simplu sau dublu espresso cu lapte batut sau cu frisca, apoi presarata cu pudra de ciocolata sau bucatele de ciocolata.

In alte zone?

In Malaezia, se bea o cafea alba. Adica cu cafea boabe. Boabele de cafea sunt prajite in margarina pe baza de ulei de palmier. Cafeaua este macinata foarte fin si amestecata cu lapte condensat dulce.

Cei din Tahiti sunt si ei foarte mari amatori de cafea. Cel mai adesea se consuma la micul dejun alaturi de paine cu unt sau de gogosi cu lapte de cocos.

Chinezii nu prea sunt mari amatori de cafea si prefera mai degraba ceaiul. Dar, cei care beau cafea o amesteca pe aceasta cu ceai negru si cu lapte. Reteta ne duce cu gandul la yin si yang, deoarece se numeste yuanyang.

Australienii sunt mari amatori de cafea si ei. O beau cu mult lapte, la fel ca si in faimoasa reteta flat white. Este vorba despre un dublu espresso servit intr-un pahar cu lapte cald si spuma de lapte.

Locuitorii din Reunion prepara o bautura cu parti egale de cafea si de rom. Adauga lapte condensat dulce si cel mai adesea se consuma alaturi de gheata, deci foarte rece.

Cu milioane de adepti in lumea intreaga, am putea spune despre cafea ca este un fenomen cultural mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *