Cafea Arabica sau Robusta? Afla diferentele si alege-ti cafeaua ca un connoisseur!

Poate cea mai frecventa dilema atunci cand dorim sa alegem un nou sortiment de cafea este daca sa optam pentru Arabica, Robusta sau amestecuri. Din start trebuie spus ca Arabica si Robusta nu sunt singurele specii de cafea existente, dar acopera peste 90% din piata. Sortimentele Liberica si Maragogype sunt mult mai putin cultivate si comercializate.

Diverse tipuri de cafea boabe

Boabele Arabica se divid in mai multe subspecii care, cumulat, acopera peste 70% din cafeaua vanduta la nivel mondial. Este foarte apreciala pentru aroma fina cu note finale de ciocolata, nuci sau florale. Pretul cafelei Arabica este mai ridicat, in parte si datorita conditiilor speciale de cultivare: clima trebuie sa fie una temperata, cu temperaturi constante in jurul a 20 de grade Celsius. In plus, cafeaua Arabica este cultivata la altitudini de peste 600 de metri.

Cafeaua Robusta (cunoscuta si sub denumirea de Canephora) se remarca prin taria ei. Gustul este unul puternic, iar concentratia de cofeina este una ridicata, de 1,8 – 4%, fata de Arabica, 0,9 – 1,4%. Soiurile de Robusta nu sunt atat de sensibile la conditiile exterioare de cultivare, fiind mai rezistente si la daunatori. In general, cafeaua solubila se fabrica din boabe Robusta. Ca aspect, boabele Robusta sunt mai mici decat cele Arabica si au o forma neregulata. Gustul amarui este dat de o concentratie scazuta de zahar, de doua ori mai mica fata de Arabica.

In dezbaterea Arabica vs. Robusta, un factor important il reprezinta destinatia finala:

  • O cafea 100% Arabica de calitate premium, precum aceasta de la Illy, este potrivita pentru baruri si cafenele, dotate cu espressoare profesionale care au capacitatea de a extrage maximul de aroma din boabele de cafea.
  • In automatele de cafea vending se foloseste de obicei cafea 100% Robusta, datorita pretului ei mic, cum ar fi Lavazza Gusto Forte, sau amestecuri cu pana in 50% Arabica, precum Tchibo Espresso Speciale care are un pret putin mai mare, dar investitia se va amortiza prin fidelizarea clientilor, care vor aprecia gustul fin dat de cafeaua Arabica.
  • Ce cafea sa folosim acasa? Ei bine, acasa putem experimenta mai multe tipuri de cafele pana descoperim preferata, in functie de gusturi, pret si modul in care dorim sa o preparam.

Pe scurt, cafeaua Arabica are o aroma rafinata, concentratie redusa de cofeina si un pret mai ridicat, datorita conditiilor speciale de cultivare. Cafeaua Robusta este apreciata pentru taria ei si este mai putin comercializata decat Arabica. Acum, ca ne-am lamurit, tu ce cafea alegi?

Cafea boabe arabica vs robusta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *