Dependenta de cofeina: mit sau realitate?

Inainte de toate, cred ca ar trebui sa lamurim un aspect destul de confuz pentru multi romani. Care este diferenta dintre cofeina si cafeina? Absolut niciuna! Sau, ma rog, aproape niciuna, daca vreti neaparat sa luam in calcul si aspectul “incitant” al diferentelor de ordin lingvistic. “Cafeina” provine de la “cafeine” – in franceza, “caffein” – in engleza, sau “caffeina” – in italiana, in timp ce “cofeina” provine de la varianta in germana “koffein”. Ambele forme sunt acceptate in romana, dar este preferata “cofeina”.

Substanta se gaseste in numeroase alimente, dar cele care merita consemnate sunt cafeaua boabe, nucile de cola, boabele de cacao si diverse ierburi pentru ceai.

O cafea, va rog!

In industria alimentara, cofeina este folosita in bauturile menite sa ne dea un plus de energie. Ea se gaseste in cafea, bauturi pe baza de cola si, in cantitati ridicate, in bauturile energizante. Chiar si cafeaua decofeinizata contine o cantitate mica de cofeina.

Un lucru mai putin cunoscut este ca substanta se mai gaseste si in unele pastile impotriva racelii, avand rolul de a anula o parte din simptome, mai exact cele legate de lipsa de energie.

Sa revenim la subiectul articolului. In ciuda numeroaselor beneficii pe care le aduce, cofeina are si o latura intunecata. Dependenta de cofeina este reala, nicidecum un mit. Totusi, in apararea substantei ce se gaseste in bautura noastra preferata, ar trebui spus ca dependenta provocata de ea este considerata de specialisti ca fiind relativ usoara si de regula trece in cateva zile. Cei care renunta brusc la consumul acesteia vor intampina deficultati in a se concentra, pot avea parte de dureri de cap, iritabilitate, oboseala si chiar stari de depresie. Dar, dupa cum spuneam, simptomele dispar in cateva zile.

Cofeina este procesata de ficat si absorbita rapid. Procesul de eliminare a acesteia din organism este de asemenea destul de rapid. Cei mai multi oameni elimina mare parte din substanta in aproximativ 10 ore, astfel ca o cafea consumata dimineata nu va afecta somnul de noapte.

Ca orice produs consumat in exces, cofeina poate avea unele efecte negative. O cantitate foarte mare de cofeina poate determina o deficienta de calciu si magneziu si poate conduce la un nivel ridicat al tensiunii.

Multe persoane considera ca bauturile ce contin cofeina deshidrateaza, lucru care are la baza un sambure de adevar, dar, potrivit specialistilor, efectul diuretic al cofeinei este unul foarte slab.

Coffee please!

Daca este sa ne axam pe cafea, dupa cum am vorbit in articole anterioare, beneficiile aduse de aceasta bautura par sa depaseasca net efectele negative. Totusi, ca majoritatea lucrurilor in viata, cafeaua ar trebui consumata cu moderatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *