Transportul londonez va beneficia acum de o metoda ecologica de alimentare, in care reciclarea este cuvantul-cheie. Cafeaua nu mai este utilizata doar pentru a alimenta cu energie milioane de oameni in fiecare de dimineata, ci si pentru autobuze. Te intrebi cum este posibil acest lucru?
Londra depune eforturi sustinute pentru a reduce emisiile vehiculelor care circula in oras, si, implicit, poluarea aerului. Astfel, a inceput sa se axeze tot mai tare pe utilizarea biocombustibililor. Un astfel de carburant a fost produs pe baza de ulei obtinut din deseuri de cafea macinata, mai exact zatul care in mod obisnuit ajunge in cosul de gunoi. Materie prima este suficienta, intrucat se estimeaza ca in capitala Angliei se arunca annual 200.000 de tone de deseuri din cafea.
Cum s-a ajuns aici?
Biocombustibilul obtinut din cafea este produs de o firma puternic ancorata in dorinta de a-si centra activitatea pe furnizarea de produse utile pentru o dezvoltare durabila. Practic, compania colecteaza zatul de cafea de la cafenelele, restaurantele si fabricile de cafea instant din oras si le transforma in carburant, prin extractia uleiurilor din ele si amestecarea cu alte tipuri de combustibil.
De ce biocombustibil din cafea?
In afara de avantajul evident al pretului, biocombustibilul din cafea are atuul reducerii poluarii, intrucat deseurile din cafea lasate in gropi de gunoi ajung sa emita gaze cu efect de sera.
Proiectul-pilot va alimenta, pentru inceput, un autobuz londondez pentru un an intreg, urmand ca acesta sa fie extins, in cazul in care rezultatele vor fi satisfacatoare.
In orice caz, dorinta autoritatilor londoneze de a implementa initiativa unui startup care propune solutii ecologice pentru transportul in comun ramane una laudabila. Asteptam cat mai multe astfel de proiecte si poate, cine stie, chiar in Romania.